Apparatuur

De VvHE is van mening dat alle goed onderhouden echo-apparaten, ongeacht de firma, gebruikt kunnen worden in het dagelijkse werk van de huisarts-echografist. Er bestaan nergens duidelijke richtlijnen t.a.v. echo-apparatuur. De vereniging sommeert enkele belangrijke eisen t.a.v. apparatuur:

  1. De resolutie moet hoog genoeg zijn om de ductus choledochus duidelijk in beeld te krijgen.
  2. Er kan met verschillende frequenties en beeldaanpassingen worden gewerkt ter optimalisatie van de beeldkwaliteit.
  3. Er kunnen plaatjes, cineloops of video-opnames worden opgeslagen.
  4. Minimale frequentie vereisten: abdominale transducers 3-5MHz, MSU linear transducer 6-14MHz, vaginale transducer 6-9MHz.
  5. De opslag van beeldmateriaal kan zowel op het echo-apparaat alsmede een externe hard disk of cloud worden opgeslagen.
  6. Een doppler functie is voor hedendaagse echografie niet alleen nuttig, maar ook noodzakelijk.
  7. Het echo-apparaat wordt minimaal 1 keer per jaar technisch onderhouden door een gecertificeerde dealer/productspecialist, waarbij veiligheid van het apparaat voor de patiƫnt en beeldresolutie standaard worden gecontroleerd en waar nodig verbeterd.
  8. Er vinden periodieke software updates plaats waardoor de “oudere” apparaten nog mee kunnen met de vernieuwingen op echografie gebied. Deze updates kunnen bijvoorbeeld jaarlijks tijdens de onderhoudsbeurten plaatsvinden.
  9. Bij voorkeur is een echo-apparaat niet ouder dan 10 jaar (ratio is tweemaal de 5-jaars fiscale afschrijvingsperiode), echter, dit is geen absolute grens omdat er geen evidence hierover bestaat. Het geeft alleen aan dat de gebruiker voldoende up to date blijft en aansluit bij alle vernieuwingen.
  10. De gebruiker is op de hoogte van de kwaliteitscycli en dagelijks onderhoud aangaande goed gebruik van zijn/haar echo-apparaat.

 

De vereniging bevoordeelt geen enkele firma van medische appatuur. Hieronder is een lijst van kwalitatief goede firma’s die hoogwaardige echo-apparaten maken, toepasbaar in de eerstelijn: Siemens, Sonosite, General Electric, Philips, Toshiba, Samsung, Hitachi, Honda, Ultrasonix.

 

Secretariaat:
Looierij 30
5481 AT Schijndel
contact@vvhe.nl